ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ, ΑΛΛΑ ΕΙΔΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ !!
Στη χώρα μας, ο ήλιος είναι γενναιόδωρος και συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική μας ευεξία, εγκυμονεί όμως και κινδύνους όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τα μάτια μας. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου επιταχύνουν τη γήρανση των φακών του ματιού. Έτσι είναι πιθανό να εμφανιστούν νωρίτερα στη ζωή μας αλλοιώσεις που σχετίζονται με την πάροδο του χρόνου και την ηλικία μας, όπως πρόωρη εμφάνιση πρεσβυωπίας, καταρράκτης, ωχρά κηλίδα κ.ά.
Γυαλιά ηλίου.. Ο ρόλος τους και η προστασία
Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα από τα κορυφαία αξεσουάρ μόδας! Είναι η πινελιά που θα απογειώσει το στιλ μας και θα δώσει το στίγμα της διάθεσής μας! Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως τον πρωταρχικό τους στόχο: την προστασία των ματιών μας, και της γύρω περιοχής, από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Για να μας προστατεύουν αποτελεσματικά, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις καθημερινές ανάγκες του καθενός από εμάς.

Για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, πρέπει να φοράμε καθημερινά στην πόλη και στην εξοχή γυαλιά ηλίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ακόμα και σε συννεφιά.
Ελάτε στο κατάστημά μας να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καταλληλότερο για σας γυαλί ηλίου...
  • • ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ : Οι φακοί πρέπει να ανακόπτουν πλήρως τη βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία (UV protection). Πρέπει, δηλαδή, να είναι 100% απορροφητικοί.
  • • ΑΠΟΧΡΩΣΗ & ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ : Το χρώμα των φακών είναι ανεξάρτητο με την απορροφητικότητα αυτού. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένας πολύ σκούρος φακός είναι πιο προστατευτικός από έναν πιο ανοιχτόχρωμο φακό. Τόσο ο βαθμός φωτεινότητας όσο και το χρώμα πρέπει να επιλέγονται κυρίως με προσωπικό κριτήριο & βάση των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα γυαλιά ηλίου.
  • • ΜΕΓΕΘΟΣ : Για μεγαλύτερη προστασία, ο φακός πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και τη γύρω από αυτό κοιλότητα.
  • • ΣΚΕΛΕΤΟΣ: Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν καλή εφαρμογή, τόσο στη μύτη όσο και στη ράχη των αυτιών, για να είναι σταθερά. Αποφεύγετε τους πολύ σφιχτούς σκελετούς, γιατί μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο και δυσφορία. Αν επιλέξετε μεταλλικό σκελετό, δεν πρέπει να ακουμπούν τα μεταλλικά μέρη του στο δέρμα, γιατί με τον καιρό οξειδώνεται και μπορεί να προκληθούν δερματίτιδες εξ επαφής. Εξαιρείται το τιτάνιο, που δεν οξειδώνεται και ταυτόχρονα είναι ελαφρύ και ευλύγιστο.
  • • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ : γκρι, καφέ, γκριζοπράσινο (G15).
Ιδανικές για την έντονη ηλιοφάνεια, επειδή προσφέρουν καλή σκίαση. Το γκρι είναι ουδέτερο χρώμα και δεν αλλοιώνει τα φυσικά χρώματα. Το σκούρο γκρι ενδείκνυται για αυτούς που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.
Προσοχή στις απομιμήσεις !!
Όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου από πλανόδιους, σουπερμάρκετ ή καταστήματα ρουχισμού, θέτουμε σε κίνδυνο πρωτίστως την ίδια μας την υγεία. Υπάρχουν πολλά στην αγορά που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα στα μάτια, αλλά και στο δέρμα. Δεν διαθέτουν απορροφητικούς φακούς για την ακτινοβολία, δεν προσφέρουν προστασία από τον ήλιο. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν και βλάβες, γιατί, καθώς διαστέλλεται η κόρη του ματιού, επιτρέπει την εισχώρηση περισσότερης υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια από ό,τι αν δεν φορούσατε καθόλου γυαλιά Επιπροσθέτως, από έρευνες και χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει σε σκελετούς γυαλιών ηλίου, βρέθηκε ότι αρκετοί μεταλλικοί περιέχουν νικέλιο και κάδμιο, υλικά που προκαλούν μέχρι και καρκίνο του δέρματος. Αυτά τα γυαλιά δεν διατίθενται σε καταστήματα οπτικών, εισάγονται στη χώρα παράνομα και δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές επειδή φέρουν πλαστογραφημένο το σήμα CE (πιστοποιητικό ΕΕ).
Λίγα λόγια για την UV ακτινοβολία
Η ηλιακή ακτινοβολία, είναι συνδεδεμένη με την καλή φυσική υγεία μας αλλά υπεύθυνη και για την υπεριώδη (Ultraviolet- UV) ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρία είδη, τη UV-A με τη χαμηλότερη ενέργεια, τη UV-B η οποία προκαλεί το μαύρισμα αλλά και σοβαρές βλάβες στο δέρμα καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου και τη UV-C η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται από το όζον στην ατμόσφαιρα . Ξέρουμε, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές δερματικές, οφθαλμικές και ανοσοποιητικές συνέπειες.
Παθήσεις σχετικές με την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας
Η ακτινοβολία UV-B και UV-A
Η ακτινοβολία UV-B, απορροφάται περισσότερο από τον κερατοειδή και λιγότερο από τον ενδοφακό του ματιού ενώ η UV-A απορροφάται από τον ενδοφακό και διαπερνάει τις υπόλοιπες δομές μέχρι μια ποσότητα να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς είναι ακτίνες υψηλότερης ενέργειας, οπότε η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα είτε τελικά πολύ αργά. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε μερικές από αυτές ..
  • Πτερύγιο: τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση.
  • Φωτοκερατίτιδα: έγκαυμα του κερατοειδούς που προκαλείται από υπερβολική έκθεση σε UV-B ακτινοβολία.
  • Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: η ωχρά κηλίδα δεν λειτουργεί σωστά η κεντρική όραση είναι θολή και εμφανίζει περιοχές σκοτεινές ή παραμορφωμένες.
  • Καταρράκτης: θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού που έρχεται με τα χρόνια. Είναι η πιο σημαντική αιτία μη αντιστρέψιμης μείωσης της όρασης παγκοσμίως & έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι τύποι καταρράκτη οφείλονται σε μεγαλύτερη από το κανονικό έκθεση σε UV –B ακτινοβολία.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από καταρράκτη υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η όρασή τους. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που φοράνε γυαλιά ηλίου πάνω από 20 χρόνια θα χειρουργηθούν 8 χρόνια αργότερα από τα άτομα που δεν φορούσαν καθόλου.
Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας από τον ήλιο.
Αν έχετε κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) φορέστε τα γυαλιά ηλίου πάνω από τους φακούς επαφής σας ή ιδανικά κατασκευάστε γυαλιά ηλίου με τη συνταγή σας.