Ο Π Τ Ο Μ Ε Τ Ρ Ι Α : Μία τόσο διαδεδομένη ειδικότητα στο εξωτερικό και τόσο άγνωστη ακόμα στην Ελλάδα..
Οπτομετρία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την λειτουργία της όρασης. Οι οπτομέτρες είναι οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι μετράνε ποσοτικά και ποιοτικά την όραση όπως και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται από κάθε άτομο. Η όραση συμμετέχει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και ως εκ τούτου δυσλειτουργίες της όρασης μπορεί να εκφράζονται μέσα από την κίνηση, την μάθηση, τη στάση σώματος, τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά. Οι οπτομέτρες μπορούν να διαγνώσουν, να αποκαταστήσουν ή και να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες της όρασης με γυαλιά, φακούς επαφής, φίλτρα, οπτικά βοηθήματα ή προγράμματα.
Όραση.. Μια πολύ αυτονόητη λέξη αλλά μια τόσο πολύπλοκη λειτουργία. Τι σημαίνει η όραση;
Οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε την όραση ως μια λειτουργία που συμβαίνει αυτόματα από μόνη της. Την ταυτίζουμε δε με την καθαρότητα της εικόνας που λαμβάνουν τα μάτια μας. Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι του πάζλ που ονομάζουμε όραση. Η μοναδική αυτή αίσθηση προκύπτει μέσα από πολύπλοκες εγκεφαλικές λειτουργίες όπου με γνώμονα τις οπτικές πληροφορίες του περιβάλλοντός μας ο οργανισμός καλείται να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του. Δεν αρκεί επομένως να βλέπουμε απλά καθαρά. Χρειάζεται να βλέπουμε με άνετη συνεργασία των δύο ματιών, να ερμηνεύουμε πλούσια τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και να τις εναρμονίζουμε αποδοτικά με άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η κίνηση, η σκέψη, μνήμη, κ.α. Η όραση μαθαίνεται και αποτελεί μια αναπτυξιακή διαδικασία.
Η όραση στα παιδιά..
Σε πάρα πολλά παιδιά βλέπουμε δυσκολίες στην οπτική λειτουργία. Άλλα δυσκολεύονται στην ανάγνωση , άλλα στην αντιγραφή, άλλα παιδιά δυσκολεύονται στην σύγκλιση των ματιών (στραβισμός) , άλλα επικεντρώνουν πολύ το βλέμμα τους, άλλα δυσκολεύονται να κοιτάξουν κοντά ή μακριά. Επειδή ένα παιδί σπάνια καταλαβαίνει από μόνο του πότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια , είναι σημαντικό οι άνθρωποι που κινούνται γύρω από αυτό (οικογένεια, γονείς, δάσκαλοι) να είναι σε θέση να υποπτευθούν μια πιθανή δυσλειτουργία της όρασης μέσα από συμπτώματα και συμπεριφορές. Το μόνο που χρειάζεται τις περισσότερες φορές είναι παρατηρητικότητα και καταγραφή των αντιδράσεων. Στη συνέχεια η συζήτηση με τους ειδικούς μπορεί να ρίξει φως στη πιθανή συσχέτιση των συμπτωμάτων με δυσλειτουργίες της όρασης.
Ποιος είναι ο οπτομέτρης;
Οπτομέτρης είναι εκείνος ο πτυχιούχος ειδικός, ο οποίος εκπαιδεύεται & εξειδικεύεται στην διάγνωση και αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών. Οι οπτομέτρες σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στην υποκειμενική διάθλαση και στον προσδιορισμό της συνταγής για την κατασκευή γυαλιών οράσεως, καθώς επίσης και στην «λειτουργική» οπτομετρία, η οποία εξετάζει την ποιότητα της διοφθαλμης όρασης (συνεργασία μεταξύ των δύο ματιών) & τη λειτουργία του οπτικού συστήματος.
Ποιος είναι ο οπτικός;
Ο οπτικός ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Είναι άρτια εκπαιδευμένος ώστε να επεξεργάζεται, να τοποθετεί & να παραδίδει γυαλιά οράσεως & φακούς επαφής σύμφωνα με τη συνταγή του οφθαλμίατρου ή του οπτομέτρη. Ο οπτικός παρέχει ειδικευμένες υπηρεσίες σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων (γυαλιά ηλίου, γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής κ.ά.) χρησιμοποιώντας προηγμένης τεχνοτροπίας σκελετούς και τελευταίας γενιάς κρύσταλλα ώστε τα γυαλιά σας να είναι κατασκευασμένα με σωστά και με ακρίβεια σύμφωνα με τις ανάγκες των δικών σας ματιών. Συνεπώς οφείλει συνεχώς να επιμορφώνεται, να ενημερώνεται & να σας ενημερώνει για οποιοδήποτε νέο, βελτιωμένο & πρωτοποριακό προϊόν κυκλοφορεί στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της οπτικής.
Ποιος είναι ο οφθαλμίατρος;
Οφθαλμίατρος είναι ο ιατρός ο οποίος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στον τομέα των ματιών. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει διαγνώσεις, να αντιμετωπίζει & να θεραπεύει όλες τις διαθλαστικές και παθολογικές ανωμαλίες των ματιών και του οπτικού συστήματος, είτε αυτές απαιτούν διαθλαστική διόρθωση, είτε απαιτούν χορήγησει φαρμάκων, είτε τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επομένως να χορηγεί φάρμακα και να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και να συνταγογραφεί γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.
Ποια η διαφορά μεταξύ Οπτομέτρη και Οφθαλμιάτρου;
Οι δύο ειδικότητες είναι συμπληρωματικές και συνεργαζόμενες με κοινά πεδία έρευνας. Οι οφθαλμίατροι έχουν σπουδάσει ιατρική και έχουν εξειδικευτεί στη διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων. Οι οπτομέτρες έχουν σπουδάσει σε πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές την επιστήμη της οπτικής και της οπτομετρίας και είναι σε θέση να διαγνώσουν και να αποκαταστήσουν τα λειτουργικά προβλήματα της όρασης. Όπως είναι προφανές πολλά προβλήματα όρασης χρειάζονται και τις δύο ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.